Článek

COPAFIT - novinka pro bolavé zvířecí klouby

Univerzální
Svaly a klouby
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Trápí vašeho psa bolesti kyčelních kloubů a zad? V důsledku rozvoje artrózy pes kulhá, nerad chodí na procházky, odmítá chodit po schodech... Zkuste masáž s Copafitem!

Nedivte se - i zvířata ráda využijí přínosu masáže pro své zdraví. Masážní přípravky s obsahem esenciálních olejů mohou zvyšovat prokrvení, působit protizánětlivě, tlumit bolest a odvádět produkty metabolismu ze svalů.

Čím masáž s COPAFITEM psům pomáhá?

  • Díky péči svých páníčků a veterinářů se zvířata dožívají stále vyššího věku. S projevy stárnutí jsou spojeny i nepříjemnosti v podobě degenerativních změn na kloubech ve formě artrózy, stejně jako u lidí. Artróza u psů se rozvíjí často v důsledku dysplazie kyčelního kloubu (DKK) nebo dysplazie loketního kloubu (DLK). U koní není výjimkou artróza spěnky. Opotřebovanou kloubní chrupavku nedokáže tělo opravit, klouby jsou bolestivé. Kvůli bolesti pes kulhá, obtížně vstává, nechce se více hýbat, snižuje se pohyblivost kloubu. Některá plemena jsou náchylná k potížím se zády.
  • Nejčastěji jsou masáže využívány u psů a koní. Masážním přípravkem samozřejmě kloub neuzdravíte, díky protizánětlivému a analgetickému účinku esenciálních olejů ale můžete snížit bolestivost, zvířata mají větší ochotu k pohybu, jednoznačně zvýšíte jejich životní komfort - a o to jde…
  • COPAFIT se osvědčil také u koní trpících otoky v oblasti nohou - tzv. nálevkami.
  • Přípravek byl vyvinut ve spolupráci s fyzioterapeuty. Je vhodný pro rehabilitaci a poúrazové stavy.
  • Pomůže zklidnit a zmírnit bolestivost při natažení svalu nebo šlach u psa.
  • Další cílovou skupinou jsou fyzicky aktivní zvířata účastnící se různých závodů, pracovní psi atd. Masážní emulze podpoří rychlejší regeneraci svalů a zvíře bude rychleji připraveno k dalším výkonům.

COPAFIT je lehce vstřebatelná emulze, nezanechává mastnou srst. Jako veterinární přípravek je schválen Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv. Je určen pro koně, psy, kočky, drobná domácí zvířata (morče, králík).

Přiměřené množství emulze vždy 2× denně naneste na pokožku v místě potíží a jemně vmasírujte.

Dominantní účinnou složkou je rostlinná silice z KOPAIVY vyznačující se vysokým obsahem β-karyofylenu (protizánětlivý, tlumí bolest). Obsažená jalovcová silice podporuje odplavení produktů metabolismu z tkání, hřebíčková silice je silně antimikrobiální, tlumí bolest, zázvorová silice je vhodná při revmatismu, dobře proniká hlouběji do tkání. V základu je použit kaštanový olej podporující látkovou výměnu, arnikový olej (prokrvující a regenerační) a třezalkový macerát (protizánětlivý, silně regenerační).

Dejte nám vědět, jak jste vy a vaši domácí mazlíčci s naší novinkou spokojeni!

Při bolestech kloubů u psa pomohou i doplňky ve formě "kloubní výživy".

Účinnými složkami jsou zejména kyselina hyaluronová, chondroitin sulfát a upravený kolagen. Jejich skvělým doplněním při potížích pohybového aparátu jsou u byliny. Oblíbený je HARPAGOFYT POLÉHAVÝ (lat. Harpagophytum procumbens), známý také jako ďáblův dráp či čertův spár. Využíván je pro koně, psy i kočky s degenerativním onemocněním kloubů, vaziva a vazivových úponů, při bolestivých stavech nebo jako poúrazová a pooperační péče zejména pro koně. Dávka činí cca 3 až 5, maximálně až 10 g/100 kg živé váhy na den. U revmatických a artritických potíží by mělo podávání trvat 2-3 měsíce, poté by se mělo na 2 měsíce vysadit a následně opět můžete podávat.
Podle studie publikované Univerzitou veterinárního lékařství ve Vídni nebyl u koní při podávání v doporučené dávce zaznamenán žádný negativní vedlejší efekt. Je třeba však chovatele upozornit, že používání harpagofytu při závodech by mohlo být považováno za doping.

Obdobný účinek má harpagofyt i u psů a koček a je součástí přípravků určených pro tato zvířata trpící bolestmi kloubů.

Doporučená denní dávka pro psa o hmotnosti 15-20 kg: 0,5 g denně.

Doporučená denní dávka pro kočku: maximálně 0,5 g denně.
Použití odvaru: Denní dávku zalijte vodou (cca 90 °C), nechat 10-15 minut louhovat a přilít do krmení.