Článek

Paraziti ve zvířecím kožichu

Univerzální
Paraziti
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Proč si rostliny vyrábí esenciální oleje? Není to proto, aby nás potěšily krásnou vůní. Využijte jejich repelentní účinky proti parazitům.

Proč si rostliny vyrábí esenciální oleje? Není to proto, aby nás potěšily krásnou vůní. Tyto látky jsou pro ně důležitou ochranou proti škodlivému hmyzu, roztočům, plísním i bakteriálním infekcím. V koncentrované formě ničí i vajíčka a jiná stádia škůdců. Pomáhají rostlinám chránit jejich stonky, listy, kořeny, hlízy, květy a semena. To je hlavní úkol těchto složek. Na škodlivý hmyz působí odpudivě, opylovače k rostlinám naopak vábí.

Které přípravky využívají repelentní účinky esenciálních olejů?

FAUNA SPOT

Veterinární přípravek příjemné citrónové vůně s nádechem pačuli je určen pro psy nad 5 kg. Spot založený na éterických olejích z CITRONOVÉ TRÁVY, PELARGONIE a HŘEBÍČKU je označen jako přípravek s možným odpuzujícím účinkem při výskytu klíšťat, blech a hmyzu. Účinnost přípravku je zhruba 3 týdny. Přípravek je bezpečný při kontaktu s pokožkou lidí (dětí i dospělých) i zvířat.

KANUSPOT

Deodorační přípravek při zvýšeném výskytu klíšťat, blech a hmyzu určený pro kočky, malé psy do 5 kg a drobná domácí zvířata - morčata, králíky.

Jako hlavní účinnou složku jsem vybrali KANUKU (lat. Kunzea ambigua). Tato tasmánská keřovitá rostlina je označovaná anglicky také jako „tick bush“. Její schopnosti jsou v přípravku spojeny s účinky éterických olejů z TYMIÁNU, ROZMARÝNU, HŘEBÍČKU, PELARGONIE a CITRONELY.

INSI SPRAY

Voňavý veterinární sprej s deodoračním účinkem při zvýšeném výskytu klíšťat, blech a dalšího obtížného hmyzu. Přípravek na bázi lihu s velmi příjemnou vůní TYMIÁNU, CEDRU a LAVANDINU, který lze aplikovat do srsti obdobným způsobem jako repelenty.

Přípravek aplikujeme do srsti nebo i na své oblečení, nejlépe vždy před procházkou. Krásně provoní navlhlou srst.

MYCÍ OLEJ HY-INSI nebo HY-FLEA        

Mycí olej kvalitně umyje srst i kůži a zbaví ji nečistot, zároveň ale nepoškozuje kožní film. Srst a kůže tak není vysušená ani při častém mytí. Při používání mycích olejů srst lépe schne. Uvedené výrobky navíc obsahují esenciální oleje s repelentním účinkem.

Máme i něco pro koně!

FLYOFF

Tento deodorační a regenerační přípravek pomáhá maskovat pachy zvířat při zvýšeném výskytu obtížného hmyzu. Koně jsou vystaveni náletům nepříjemného hmyzu na pastvě i ve stáji. Na kůži se mohou vyskytnout svědivé štípance, srst dostává zabrat kvůli drbání a tření se o různé předměty.  

FLYOFF je založený na NEEMOVÉM a RICINOVÉM OLEJI, které jsou obohaceny o účinné éterické oleje z BAZALKY, TYMIÁNU, ROZMARÝNU, CITRONELY, MÁTY, ELEMI a KOPAIVY.

Složky přípravku pomáhají ošetřovat drobné změny a ranky na kůži, zklidňovat a regenerovat pokožku.

Přípravek je ceněn při ošetření srsti koní trpících letní vyrážkou. Pomáhá zklidnit pokožku a omezit svědění.

Ideální je kombinace s přípravkem FAUNA SPOT, který aplikujte do hřívy a ocasu.

ANTI-IRIX

Aroma-odpuzovač hmyzu se svěží vůní MÁTY pro použití ve stájích nastříkejte na dřevěné části, deky, závěsy. Přípravek na lihovém základě obsahuje pouze éterické oleje, při kontaktu se srstí nebo kůží lidí ani zvířat tedy nehrozí nebezpečí, jako je poleptání apod.