Vy se ptáte

Esenciální oleje pro zklidnění při umírání

Dobrý den, máme doma vážně nemocného pejska. Asi se již blíží chvíle, kdy se s ním budeme muset rozloučit... Rádi bychom mu tuto chvíle co nejvíce ulehčili. Hodí se nějaký olejíček pro uklidnění v takové situaci? Děkuji předem za odpověď... LV

Naše odpověď

Účinky éterických olejů/rostlinných silic lze využít i v těchto těžkých chvílích. V paliativní péči je užitečná řada jejich účinků. Ovlivňují přenos vzruchů přes nervové synapse, napomáhají k celkovému zklidnění zvířete, mírní excitace. Ale vlastně nejen zvířete. Pomohou zklidnit i chovatele ve chvíli, kdy ztrácí dlouholetého přítele. Klidný člověk pak zas bude oporou i pro zvíře. Éterické oleje dokážou působit i analgeticky, tzn. tlumí bolest. Proto je do směsi vhodné zařadit i éterické oleje s tímto účinkem (levandule, kopaiva, myrha).

Esenciální oleje si získaly své místo v rámci humánní paliativní medicíny.

Mezi nejúčinnější je považován éterický olej z bulharské růže, ve formě získávané parní destilací. Tento olej je ale velmi drahý, pokud se jedná u tuto nejvyšší kvalitu, a ne formu absoulue získávanou chemickou extrakcí.

Existují ale i další možnosti:

Kadidlovník

Vetiver

Bergamot

Římský heřmánek

Levandule

Kopaiva

Myrha

Budu ráda za informaci, zda pro Vás byla rada užitečná

MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Nenašli jste to, co hledáte?
Napište nám!

Má váš zvířecí miláček nějaký konkrétní problém? Nebo s našimi přípravky teprve začínáte a zajímá vás, jak na to? Naše poradna je Vám k dispozici!

Položit dotaz