Článek

Chcete své kočce vypěstovat trávu? Zkuste šáchor!

Kočky
Trávení
Iva Šimonková

Podpořte přirozeně trávení své kočky

Je známým faktem, že kočky jsou masožravé šelmy. Někdy se ale může stát, že svůj jídelníček obohatí některou pokojovou rostlinou ve vaší domácnosti. Proč to dělá? Potřebuje vlákninu… Aby kočičí zažívací trakt fungoval správně a poradil si tak s těžko stravitelnou masitou stravou a chlupy pozřenými při olizování srsti, potřebuje dostatečné množství vlákniny. Kočky, které žijí venku nebo mají ven alespoň přístup, si dostatek vlákniny zajistí pojídáním trávy, nejčastěji ostřice. Bytové kočky to však tak snadné nemají a vlákninu se snaží získat okusováním pokojových rostlin, které ale mohou být jedovaté! Proto je vhodné pořídit jim kočičí trávu. Pod tímto obecným názvem se obvykle skrývají semena pšenice, ovsa nebo ječmene.

Dnes je kočičí tráva běžným sortimentem zverimexů i zahradnictví, ale tato varianta se může prodražit vzhledem k tomu, že kočka jeden květináč „spase“ během pár dní. Osení si můžete pěstovat sami podobně jako o Velikonocích. Nevýhodou je však jeho malá odolnost. Kočka zelené výhonky okouše a poškozené listy zaschnou. Takže nezbývá než souběžně pěstovat několik náhradních květináčů s osením, které nesmí být chemicky ošetřené proti škůdcům a chorobám. Odolnější variantou kočičí trávy může být některý šáchor. Na výběr máte šáchor střídavolistý (Cyperus alternifolius ‘zumula’) nebo šáchor zakrslý (Cyperus involucratus), jehož listy jsou houževnaté, a navíc rychle dorůstají. Máte-li doma zelenec, neschovávejte ho! Je to jediná pokojová rostlina, která kočce může posloužit stejně dobře jako šáchor nebo osení.

Trávení také výborně podpoří dietetický veterinární přípravek PAPENDO s esenciálními oleji z šalvěje, tymiánu a jalovce.