Článek

Činčila vlnatá

Drobní savci
Zdraví
Lucie Kubyncová

Na co nezapomenout, pokud se chystáte pořídit si činčilu?

(Chinchilla lanigera)

Roztomilý plyšový hlodavec pocházející z jihoamerických And. Oblíbený domácí mazlíček, kterému hrozilo vyhubení kvůli jeho jemné, husté a hedvábné srsti.

Činčila svým vzhledem připomíná malého králíka. Má zavalité tělo a širokou hlavu s roztomilými oušky a velkýma černýma očima. Díky silným zadním nohám se dokáže rychle pohybovat a skákat. Činčily se vyskytují v mnoha barevných variantách od bílé, stříbrné až po černou. Jsou to noční tvoři, přes den více spí a s přicházející nocí ožívají a mohou nadělat trochu rámusu.

Péče o činčily je náročnější než třeba o králíky. Potřebují větší ubikaci, ve které se rády proběhnou a mají možnost lézt. Kvůli svému kožíšku potřebují speciální jemný písek, díky kterému si ho udržují čistý a lesklý. Příbytky je potřeba udržovat v čistotě, toho nejlépe docílíte používáním AROMA SANITOLU vonícího po pomerančích. Na neutralizaci zápachu např. ze záchodku lze použít aromadeodorant REMY&ALCHEMY. Nejen, že ubikaci zbaví zápachu, ale díky obsaženým éterickým olejům např. ze šalvěje nebo tymiánu udrží prostředí mikrobiálně čisté.

Činčily je třeba udržovat v optimální kondici. Důležitá je vhodná strava, tou by mělo být z větší části kvalitní seno a speciální granule. Není dobré je zbytečně překrmovat pamlsky. Obranyschopnost zvířete podpořte IMUNOFAUNOU, přípravkem s obsahem eleutherokokového kořene, saturejky a mateřídoušky. Dostačující bude jedna kapka na seno nebo do vody. Pro dobré trávení je ideální dietetický přípravek PAPENDO obsahující éterický olej z hřebíčku, jalovce a šalvěje. V jeho složení najdete i neemový a rýžový olej, který podporuje střevní činnost a přirozenou střevní mikroflóru.

Činčily jsou velmi náchylné ke stresovým situacím. Často se setkáváme s vytrháváním srsti, což je zlozvyk v důsledku nudy, stresu nebo vlivem nevyhovujících malých chovných prostor. Tomu můžete předejít umístěním dřevěných předmětů, např. bukových kuliček, na které aplikujete uklidňující směs éterických olejů FAUNA HAPPY.

Pamatujte, že díky dobré péči vám může toto roztomilé zvířátko dělat radost až 15 let.