Článek

Co trápí zakrslé králíky?

Drobní savci
Zdraví
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Na jaké onemocnění si dát pozor, pokud chováte zakrslého králíka?

* Kokcidióza

Jaterní kokcidióza je život ohrožující parazitární onemocnění, při němž dochází k postižení jater. Při zjištění klinických projevů je třeba provést léčbu dle pokynů veterinárního lékaře. Pro prevenci v chovu však můžeme využít přípravky IMUNOFAUNA (působící na imunitní systém) či PAPENDO (podporuje trávení a éterické oleje např. z česneku působí i proti parazitům). Eventuálně lze využít směs éterických olejů ENDOSMALL. Podávejte 2 kapky na den např. na tvrdý chleba nebo na seno.

* Ušní svrab

Toto onemocnění způsobují drobní roztoči, kteří umí králíčka velmi potrápit. Díky svému složení je v tomto případě užitečným pomocníkem ušní olej FAUNA OTIS. Obsahuje totiž éterické oleje z tymiánu a čajovníku, které jsou proti roztočům účinné.

* Kožní paraziti -blechy, vši nebo dravčíci

V srsti králíků se mohou vyskytnout nezvaní hosté. K ošetření králíka možné využít mycí oleje HY-FLEA nebo HY-INSI, které proti těmto ektoparazitům pomohou. Mycí oleje neovlivňují negativně kůži ani srst – nedochází ke smývání kožního filmu. Koupání se tedy nemusíte obávat. Lze i naředit mycí olej HY-FLEA 1:5 s teplou vodou a nastříkat přímo do srsti. Na místě je použít i desinfekci, např. DESINF.

* Infekce dýchacího systému (nakažlivá rýma, záněty plic)

U králíčka je nápadné frkání, výtok z čumáku. Onemocnění, které způsobuje např. bakterie jménem Pasteurella, může mít za následek i úhyn. Proto je potřeba dbát na správnou hygienu, vhodnou potravu (změny v krmení neprovádět náhle), kvalitní podestýlku a nevystavovat zvířátko stresu. Při péči o příbytek pomůže třeba DESINF s desinfekčními účinky. Imunitní systém podpoříte i přípravkem IMUNOFAUNA. Obsažené éterické oleje z mateřídoušky nebo saturejky působí na dýchací systém velmi pozitivně.

* Myxomatóza a mor králíků

Tyto dvě infekční choroby jsou strašákem při chovu králíků. Obě onemocnění jsou často smrtelná. Své králíčky účinně ochráníte vakcinací. Jelikož k přenosu dochází i pomocí hmyzu, je vhodné používat i přípravky s repelentními účinky – např. INSI SPRAY nebo KANUSPOT.

*Dermatofyózy

Ani králíčkům se nevyhýbají plísňová onemocnění kůže. S tímto problémem pomůže MYCOS BALZAM. Postižené místo je třeba mazat dlouhodobě (jeden až dva měsíce), aplikujeme každý den.

* Při chovu králíků je důležitá hygiena.

Pokud je zvířátko chováno na špinavé podestýlce, určitě mu neprospíváte. Králíci jsou navíc citliví na toxiny z plísní, které se v nekvalitní podestýlce mohou vyskytovat. Při péči o králičí příbytek určitě využijete dezinfekční přípravek DESINF, mikroklima zlepšíte i éterickými oleji, které mají antibakteriální, protivirové či protiplísňové účinky (stačí pár kapek na seno nebo podestýlku). Vhodné jsou CANDIÖL, dobromysl anebo mateřídouška.