Článek

Dysplazie kyčelního a loketního kloubu u psů

Psi
Svaly a klouby
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Dysplazie kloubu, strašák řady chovatelů psů. Jedná se o chybný vývoj kloubů, který může mít za následek rozvoj artrózy a omezení pohyblivosti psa spojené s velkou bolestivostí.

…strašáci řady chovatelů psů. Jedná se o chybný vývoj kloubů, který může mít za následek až omezení pohyblivosti psa spojené s velkou bolestivostí. Vlivem špatného vývoje kloubu totiž postupně dochází k degenerativním změnám - k poškození chrupavky, ke změnám a zánětu kloubního pouzdra a následně k rozvoji artrózy. Dysplazie je dědičně podmíněná, zásadní vliv na její rozvoj má ale i vnější prostředí. Znamená to tedy, že u zvířat geneticky predisponovaných se při optimální péči dysplazie nemusí rozvinout, je to ale více pravděpodobné. I u potomků rodičů bez dysplazie se může chybný vývoj projevit, ale s mnohem menší pravděpodobností.

V rámci chovných programů se chovatelé snaží tento problém řešit, vzhledem k typu dědičnosti jej však nelze zcela vymýtit. K diagnostice se využívají RTG snímky. K hodnocení v rámci chovných programů je třeba dodržet správný věk psa (12 až 24 měsíců, dle plemene), snímky posuzuje k tomu proškolený a schválený veterinární lékař. Nejčastěji postiženými jsou velká plemena - bernardýn, novofundlandský pes, bernský salašnický pes, zlatý retrívr, rotvajler, ale díky spádité zádi také německý ovčák.

Zásadní je k chovu používat geneticky co nejméně zatížené jedince, a hlavně minimalizovat faktory, které k rozvoji postižení přispívají. Důležité je období růstu štěněte, tedy zejména do 6 měsíců věku. Při překrmování dosahují štěňata příliš velké hmotnosti, čímž je kostra s klouby nevhodně zatěžována. Rychlý růst je pak problematický právě u velkých a obřích plemen. Důležitý je i poměr vápníku a fosforu v krmivu. Je potřeba krmit kvalitním krmivem a v případě kompletních krmiv nedodávat další minerální doplňky. Štěňata by neměla být nucena k intenzivnímu pohybu či dokonce tréninku, čímž by došlo k neúměrnému přetěžování kostry a kloubů. Vlivů přispívajících k rozvoji dysplazie již byla zkoumána celá řada – úlohu může mít i odchov v přílišném chladu nebo dokonce kluzká podlaha v kotci.

Pokud se již změny na kloubech a okolních tkáních rozvinou, nelze je vyléčit. Můžeme pejskovi pouze pomoci tlumit projevy onemocnění.

Jaké jsou příznaky bolesti kloubů u psa?

Pes se obtížně pohybuje, kulhá, těžko se rozhýbává, nerad chodí na procházky, vykazuje bolestivost. Určitý pohyb je však doporučený – k udržení kondice a pohyblivosti a dostatečně vyvinutých svalů. Pejskovi určitě dopřejte měkké, suché a teplé místo k ležení. Chlad a vlhko stav zhoršují. Krmení můžeme doplnit i přípravky podporujícími chrupavku a zpomalujícími nástup změn, tzv. chondroprotektiva.

Bolesti zmírní i fyzioterapie

V dnešní době se již setkáte s veterinárními fyzioterapeuty, tento obor se rychle rozvíjí. Pro kvalitu života psa je někdy potřeba i medikamentózní terapie, podávají se přípravky pro tlumení bolesti. Existují i operativní metody využívané při této diagnóze, jako je totální endoprotéza kyčelního klouby nebo denervace kloubního pouzdra. Pokud je včas diagnostikována dysplazie loketního kloubu, může být v určitých případech proveden operativní zákrok, díky kterému rozvoji degenerativních změn předejdeme.

Při péči o psa již trpícího potížemi s bolestivostí kloubů může pomoci masážní olej FAUNA THERMOL. Jeho složky po aplikaci pronikají do hlouběji uložených tkání. Díky rozmarýnu, pepři a chilli je silně prokrvující. Hřebíček pak působí protizánětlivě a tlumí bolest. Okolo poškozených kloubů jsou svaly zatuhlé, masáží dochází k uvolnění a může dojít ke zmírnění bolesti při následném pohybu.

Naší loňskou novinkou je nově vyvinutá masážní emulze COPAFIT pro zvířata trpící bolestivostí kloubů z důvodu artrózy atp. Důležitou složkou je éterický olej z kopaivy, který pomáhá tlumit zánět. Tím snižuje bolestivost a umožní vyšší rozsah pohybu kloubů. Zvířata následně vykazují vyšší ochotu k pohybu. Na rozdíl od přípravku FAUNA THERMOL se nejedná o olej, ale emulzi, srst tedy není po aplikaci tolik mastná a přípravek se lehce vstřebá. Ideální je provádět masáž bolestivé oblasti denně.

Vhodným doplňkem krmiva je při těchto potížích HARPAGOFYT. Jeho složky působí protizánětlivě a pomáhají tlumit dráždění, které v tkáních vlivem artrózy vzniká. Dle typu stravy je možné vybrat mezi práškem a tinkturou. Extrakt se podává v dávkování 1 kapka na 0,5 až 1 kg hmotnosti zvířete, dávku vhodné rozdělit během dne na 2 části (je potřeba pořídit si kapátko). Prášek se podává v dávce 2 g (polovina čajové lžičky) na 50 kg živé hmotnosti. Je hořký, pes si na chuť bude muset zvyknout. Lze jej i dávkovat do tobolek. Použít jej lze v případě např. barfování, kdy jej do masa jednodušeji zamícháte. Délka kúry cca4 až 6 týdnů, následuje 2 týdny přestávka.

Pomocníkem může být i samotný éterický olej z KOPAIVY podávaný vnitřně. Je velmi dobře tolerován a díky silnému protizánětlivému účinku pomáhá taktéž snižovat rozvoj zánětu a bolestivost v postižených kloubech. Dávkování: cca ½ až 1 kapka 2x denně na 20 kg hmotnosti zvířete, podat přímo do tlamy nebo do krmení. V případě potřeby řeďte v oleji lisovaném za studena, ideálně konopném nebo pupalkovém, které slouží k doplnění stravy o polynenasycené omega mastné kyseliny.