Článek

Halitóza - zápach z tlamy u psa nebo kočky?

Psi
Zuby a ústní dutina
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Zápach z tlamy vašeho psa nebo kočky nemusí být vaším každodenním společníkem... Jak na to?

Co je to halitóza?

Halitóza je synonymem pro páchnoucí dech. Tento termín pochází z latiny (halitus = dech). Může mít řadu příčin – od zubního plaku a kamene, zánětu dásní, různých erozí a změn v tlamě, uvíznutých cizích předmětů, přes onemocnění zažívacího aparátu, jater, ledvin či diabetes atd. Za touto nepříjemností může stát i rýma nebo zánět dutin.

Pokud se ale nejedná o žádný zdravotní problém, je halitóza způsobena nedostatečnou hygienou dutiny ústní. Tuto činnost musíme za naše mazlíčky převzít my, lidé, pokud nechceme krčit nos pokaždé, když na nás pes zblízka dýchne. Vždy je lepší věnovat se prevenci než řešit vážné stomatologické potíže.

Pro odstranění zápachu z tlamy byl vyvinut přípravek FAUNA ORAL. Esenciální oleje, tedy rostlinné silice z čajovníku, šalvěje a rozmarýnu pomáhají bojovat s mikroorganismy v ústní dutině, které mohou zápach způsobovat. Základ tvoří olivový a slunečnicový olej.

Přípravky založené na účincích bylin a rostlinných olejů budou vašim domácím mazlíčkům při udržování ústní hygieny skvělými pomocníky.