Článek

Hárání - jak před psy zamaskovat pach feny?

Psi
Hygiena a dezinfekce
Kateřina Glozová

Jak docílit toho, aby si nežádoucí nápadníci nevšímali hárající feny?

První hárání se u fen dostaví mezi 7.- 18. měsícem života, záleží na velikosti plemene. I průběh může mít každá fena jiný. Délka cyklu se pohybuje mezi 14-21 dny a intenzita krvácení je velice individuální. Opakuje se 2x do roka, u obřích plemen pouze jednou. Fena má výkyvy nálad, může být neposlušná, roztěkaná, nebo se naopak dožaduje pozornosti více, než obvykle.

V první polovině cyklu je fena pro psy velice atraktivní, avšak sama se oplodnit nenechá. K ovulaci a svolnosti dochází až ve druhé polovině. Pokud dojde k oplodnění, nastává březost trvající 58-70 dní. Pokud fenu nechcete kastrovat a štěňata nejsou na programu dne, nabízí se otázka, jak období hárání všem zjednodušit.

FAUNA CELIBAT je přípravek určený přímo hárajícím fenám. Obsažené éterické oleje z máty peprné a šalvěje mají spousty výhod. Působí na čichové centrum případných nežádoucích nápadníků, mají dezinfekční účinky a jako bonus odpuzují hmyz. Přípravek se aplikuje POUZE DO OKOLÍ pohlavních orgánů, nikdy ne na sliznici.

K úklidu a dezinfekci domácnosti, nejen v období hárání, se výborně hodí DESINF a AROMA SANITOL.

TIP: Sprej FAUNA CELIBAT využijete i pro sebe - díky chladivé mátě peprné dokáže krásně zklidnit svědivé štípance.