Článek

Herbář: Harpagofyt ležatý/Ďáblův dráp

Psi
Aromaterapie
PharmDr. Vendula Víchová

Jihoafrické kmeny využívali léčivé účinky kořene při potížích se zažíváním, při kožních onemocněních, ale hlavně při bolestivých stavech vyvolaných artrózou, revmatem nebo dnou. Kdy jeho působení oceníte nejvíce vy?

Harpagofyt je tradiční bylinou africké medicíny, kde je používaný jako vysoce účinný protizánětlivý prostředek při otocích různého původu, k utlumení bolesti a zánětu svalů, kloubů, zad a šlach. Mimo bolesti má také využití při poruchách trávení a při metabolických obtížích jater, ledvin, žlučníku a močového měchýře. Je považována za rostlinu první volby při bolestech pohybového aparátu, zvláště pak při chronických bolestech. Protože je velmi žádanou léčivkou, byla zařazena mezi chráněné rostliny a pro komerční účely se zakládají plantáže. Obsahové složky iridoidy jsou pojmenovány podle rodu mravenců Iridomyrmex, kteří tyto látky vylučují jako ochranný sekret při ohrožení. Kořen harpagofytu má článek v Evropském a Českém lékopisu a lze ho tak považovat za oficiálně léčivou bylinu.

V tradiční medicíně je hojně používán v hojivých mastech při poranění či onemocnění kůže a sušený kořen se obecně aplikuje pro zmírnění bolestí. Evropské léčitelství dále drogu doporučuje při artritidě, dně, bolesti svalů, ústřelu, zánětu šlach, migréně, metabolických poruchách, při onemocnění ledvin, močového měchýře, jater a žlučníku a také jako digestivum.

Působí jako analgetikum a antiflogistikum zejména při akutní bolesti dolního úseku páteře, osteoartróze a degenerativních změnách pohybového aparátu. Obsažený harpagosid hraje důležitou roli v inhibici biosyntézy látek, které se podílí na degenerativním průběhu revmatických onemocnění. Používá se při mírných zažívacích potížích, při nadýmání, plynatosti a ztrátě chuti. Stimuluje sekreci žaludečních šťáv, působí cholereticky a upravuje trávení. Bylina se využívá ve formě suchého kořene nebo lihového extraktu.  

Použití harpagofytu u zvířat

Známé jsou nejen studie týkající se pozitivního efektu pro lidi, ale i pro zvířata. Je nepostradatelným doplňkem pro koně, psy i kočky s degenerativním onemocněním kloubů, vaziva a vazivových úponů, při bolestivých stavech nebo jako poúrazová a pooperační péče zejména pro koně. Ti jsou přeci chováni k tomu, aby podávali fyzické výkony. Na kostech, kloubech a šlachách to samozřejmě zanechává následky. Dávka činí cca 3 až 5, maximálně až 10 g/100 kg živé váhy na den. U revmatických a artritických potíží by mělo podávání trvat 2-3 měsíce, poté by se mělo na 2 měsíce vysadit a následně opět můžete podávat.

Stejně jako u lidí harpagofyt podporuje regeneraci po úrazech, ulevuje při bolesti svalů a zlepšuje tak životní komfort zvířete. Využíván je při akutní i chronické artritidě. Podpoří také regeneraci po fyzické námaze a při zánětlivých stavech. Podle studie publikované Univerzitou veterinárního lékařství ve Vídni nebyl u koní při podávání v doporučené dávce zaznamenán žádný negativní vedlejší efekt.

Harpagofyt pomáhá koním, kteří jsou vlivem bolestivých stavů odkázáni na podávání léků proti bolesti a s protizánětlivým účinkem (zejména nesteroidní antiflogistika). Ty mohou mít pro koně řadu vedlejších účinků (např. ulcerace v trávicím traktu, kolitidy, poškození ledvin, …). Účinné látky jsou detekovatelné v krvi za méně než hodinu po požití, tzn. účinek nastupuje poměrně rychle. Nebylo zaznamenáno žádné podráždění zažívacího systému.

Je třeba však chovatele upozornit, že používání harpagofytu při závodech by mohlo být považováno za doping.

Obdobný účinek má harpagofyt i u psů a koček a je součástí přípravků určených pro tato zvířata trpící bolestmi kloubů.

Doporučená denní dávka pro psa o hmotnosti 15-20 kg: 0,5 g denně.

Doporučená denní dávka pro kočku: maximálně 0,5 g denně.

Použití odvaru: Denní dávku zalijte vodou (cca 90 °C), nechat 10-15 minut louhovat a přilít do krmení.

PharmDr. Vendula Víchová

MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.