Článek

Herbář: kopaiva

Univerzální
Aromaterapie
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Kopaivový esenciální olej přináší podporu při žaludečních vředech, zánětech všeho druhu, plísňových onemocněních nehtů a úlevu od bolestí všeho druhu.

Kopaivy jsou mohutné stromy a keře. Nejmohutnější druhy dorůstají přes 40 metrů. Rod zahrnuje asi 35 druhů a je rozšířen v tropech celého světa. Vyskytuje se v oblastech Afriky, Asie i Ameriky. Nejvíce druhů nalezneme v tropické Americe, v Brazílii.

Hlavní chemickou složkou kopaivy (v našem případě píšeme o druhu Copaifera reticulata) je karyofylen, látka podobná kanabinoidu v konopí, která chrání nervové buňky. Patří k účinným protizánětlivým přírodním látkám. Díky vysokému obsahu seskviterpenů je kopaivový éterický olej řazen k bolest tišícím prostředkům.

Kopaivový éterický olej přináší podporu při žaludečních vředech, zánětech všeho druhu, plísňových onemocněních nehtů a úlevu od bolestí všeho druhu. Má prokázaný gastroprotektivní účinek. Tradiční je užití pryskyřice jako antiseptikum proti bolesti v krku a v dutině ústní a při zánětech horních cest dýchacích a močových cest. Ulevuje od bolesti hlavy.

Použití u zvířat: Kopaiva je velmi dobře tolerována díky jemnému aromatu. Je vhodnou součástí masážních přípravků pro zvýšení životního komfortu geriatrických pacientů.

Na štípanec od hmyzu kápněte přímo neředěný éterický olej, pomůže utlumit bolest, svědění a otok.

Psi:
Kopaivová silice je velmi dobře použitelná i při vnitřním podání (perorálně), cca ½ až 1 kapka 2× denně na 20 kg hmotnosti zvířete, podávejte přímo do tlamy nebo do krmení. V případě potřeby lze ředit ideálně v KONOPNÉM nebo PUPALKOVÉM OLEJI lisovaném za studena. Pomáhá při zánětech močového měchýře, zánětech střev a dutiny ústní (podávat také vnitřně).

Kočky:
Aplikujeme při stejných potížích jako u psů, je vhodnou podporou močových cest při FLUTD.

Ptáci a exoti:
Kopaiva je používána jako celková podpora organismu. Lze ji společně s mycím olejem využít pro mlžení na peří (při čištění peří papoušek pozře i éterický olej, což je žádoucí). 1-2 ml éterického oleje přidejte do 5-10 ml neutrálního hydrofilního mycího oleje HY-NEUTRAL a smíchejte se 100 ml vody. Po protřepání směs použijte pro postřik peří.

Koně:
Koně obecně reagují na éterické oleje velmi pozitivně. Kopaivu využijí zejména při zánětlivých onemocněních, kdy pomáhá snižovat podávané dávky nesteroidních antiflogistik (ta mají pro koně řadu vedlejších účinků, zejména na jejich zažívací systém). Je užitečnou podporou při žaludečních vředech, podáváme i preventivně. Silici přidávejte do krmení nebo i přímo neředěnou do tlamy v dávkování 1 kapka na 50 kg hmotnosti, zpočátku 5 kapek 2x denně.

Zajímáte se o účinky bylin a jejich možné využití v běžném životě nebo při zdravotních obtížích Vás a Vašich domácích mazlíčků? Spoustu zajímavých informací naleznete na našich webových stránkách www.aromakh.cz/herbar/.