Článek

Herbář: Meduňka lékařská

Univerzální
Aromaterapie
PharmDr. Vendula Víchová

Meduňka je zaručená bylinka pro svěžest, vitalitu a dobrou náladu a je skvělá pro uklidnění celého organismu.

Melissa officinalis


Bylinka vzhledově podobná mátě. Na rozdíl od ní má ale jemnou, citronově bylinnou vůni. Řecký název „Melissa“ znamená včela a meduňka jej získala pro vysoký obsah nektaru a pylu. Je velkým lákadlem pro včely.
Vzhledem k nízkému obsahu v rostlině a vysoké ceně se silice z meduňky vyrábí omezeně. Jde o jeden z nejdražších esenciálních olejů vůbec. K získání 5 ml meduňkové esence je zapotřebí 29 kg meduňky. Podobnou vůni jako meduňka má silice z citronové trávy.

Při sbírání se dává přednost mladým vrškům, protože mladší bylina poskytuje kvalitnější surovinu.
Původem je ze Středomoří. Má ráda vlhkou, na živiny bohatou půdu. Pěstuje se buď na přímém slunci nebo v polostínu. Aby se podpořil další vývin mladých listů, doporučuje se ji v létě před kvetením seřezávat.

Meduňka je zaručená bylinka pro svěžest, vitalitu a dobrou náladu a je skvělá pro uklidnění celého organismu. Uklidňuje nervy a přispívá ke klidnému spánku a normálnímu trávení, má antioxidační účinky a přispívá k normální funkci dýchacích cest.
Působí pozitivně při nadměrném stresu, přehnané úzkosti a špatném spánku. Pozitivní účinky meduňky pocítíte při duševní a fyzické vyčerpanosti a při relaxaci.

Čaj z meduňky podpoří trávení a chuť k jídlu. Má protikřečový efekt při bolestech břicha a nadýmání. Čaj lze pít teplý, vlažný i vychlazený. Doporučuje se pít dle potřeby při bolestech žaludku či trávicích potížích.

Použití meduňky u zvířat

Meduňka je prakticky univerzální bylinka i v rámci péče o zvířata. Sušenou ji lze přidávat do krmení i malým zvířatům v dávce 25 až 300 mg/kg živé hmotnosti denně. Při přidávání laktujícím kravám do krmné dávky byla zjištěna vyšší produkce mléka.

Meduňkový esenciální olej se i přes poměrně vysokou cenu vyplatí v domácnosti mít. Účinky poskytuje i při nízké koncentraci. Byl prokázán protivirový účinek, zejména proti herpesvirům. Je velice účinnou složkou přípravků pro ošetření kůže při alergiích, atopiích a dalších kožních výsevech. Proto je hlavní účinnou složkou mycího olej HY-DERMAL pro citlivou a ekzematickou pokožku zvířat. Zklidňuje a pomáhá při svědění, přitom je nedráždivý a velmi dobře snášený prakticky všemi druhy zvířat, včetně koček a exotických ptáků.

Zvířata zklidňuje, zmírňuje depresivní stavy, úzkost a záchvaty, podporuje kognitivní funkce.

Pro ptáky a exoty je vhodná aplikace pomocí mlžení (stačí jedna kapka na litr mlžícího roztoku). Ptáci pak účinné složky pozřou při péči o peří.

Jak si vytvořit vlastní sprej na rosení opeřenců? 1 kapku meduňkového esenciálního oleje přidejte do 5-10 ml neutrálního hydrofilního mycího oleje HY-NEUTRAL a smíchejte se 100 ml vody. Uchovávejte v ledničce. Po protřepání směs stříkejte na peří.

Kočkám podáváme pro celkovou podporu vitality při dlouhodobých nemocech a virových infekcích, kterými bohužel trpí řada zejména venku žijících koček. Do vhodného nosného oleje (pupalkový, mandlový, z pšeničných klíčků) přidejte esenciální olej v koncentraci 3 %. Denně přidávejte do krmení několik kapek.

Pro psy je používána 5% koncentrace v nosném oleji, na krmení kápněte vždy 2 kapky denně na 10 kg živé hmotnosti.

Koni podávejte 1 kapku denně na krmení.

Pěstujete si meduňku doma sami? Můžete ji nasušenou dát do látkového pytlíčku, který vložíte třeba dovnitř pelíšku.

Účinky meduňkové silice jsou při zdravotních potížích skvěle doplňovány silicemi z kopaivy a kadidlovníku.

MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

PharmDr. Vendula Víchová