Článek

Hygiena rukou při chovu zvířat

Univerzální
Hygiena a dezinfekce
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Přehnaná hygiena není ideální, při chovu zvířat je ale na místě základní hygienická opatření dodržovat. Nejčastější cesta přenosu škodlivých mikroorganismů je přes kůži rukou.

Přehnaná hygiena není ideální, při chovu zvířat je ale na místě základní hygienická opatření dodržovat. Nejčastější cesta přenosu škodlivých mikroorganismů je přes kůži rukou.

Jak se patogeny na kůži dostanou?

V chovu při ošetřování nemocných zvířat, např. při péči a čištění hnisavých ran, abscesů. Při výměně podestýlky se dostanete do kontaktu s výkaly, které mohou obsahovat i patogeny přenosné na člověka (salmonely, patogenní E.coli, kampylobakterie, …). Hospodářská i pet zvířata mohou být přenašeči plísňových chorob kůže, ačkoli na nich nemusí být patrné žádné kožní změny. Stejně tak je možný výskyt salmonel a plísní v akváriích a akvateráriích, samotní plazi jsou přitom většinou bez příznaků těchto infekcí.

Takto získaná onemocnění mají vážnější průběh u starších lidí nebo naopak u dětí.

Při častém mytí rukou zvolte k pokožce šetrnější alternativu mýdla – mycí oleje na ruce s antimikrobiálními účinky HY-DESISTRONG a HY-DESICITRO. Pro následnou dezinfekci rukou jsou ideální lecitinové emulze DESISTRONG a DESICITRO. Mají dezinfekční účinky, zároveň díky obsahu lecitinu a rostlinných olejů poskytují péči kosmetického přípravku. Zejména v případě profesionální provozů, velkochovů, při práci veterináře nebo v pet-shopech je potřeba častá dezinfekce, pokožka rukou je tak silně namáhaná a při používání nešetrných přípravků vystavena riziku rozvoje ekzémů.

V běžném životě jsou ale dostačující přípravky schválené Státním zdravotním ústavem Praha jako přípravky při zvýšené hygienické zátěži. LECICLEAN poskytuje antimikrobiální ochranu díky éterickým olejům z pomeranče, saturejky, pelargonie a hřebíčku. LECIALMNEEM je variantou s čajovníkem, citronem a tymiánem. Postačí pár kapek vetřít do pokožky a nechat působit. Emulze se neomývá.