Článek

I zvířata trápí bolavé svaly a klouby

Psi
Svaly a klouby
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

I zvířatům přináší masáže řadu benefitů - jsou účinné v rámci rehabilitace nebo uvolní pohybový aparát po intenzivní fyzické aktivitě.

Účinek správně provedené masáže je prohlouben použitím masážních přípravků s obsahem éterických olejů, které mohou zvyšovat prokrvení a odvádět produkty metabolismu ze svalů, zmírňovat otoky, snižovat bolestivost a zlepšovat pohyblivost kloubů.

Kdy masáže zvířatům pomáhají?

·      Před závody nebo jinou náročnou aktivitou pomohou pohybový aparát nastartovat přípravné zahřívací masáže.

·      Po intenzivním fyzickém výkonu u pracovních nebo závodních zvířat masáže urychlí regeneraci a zlepší komfort po aktivitě.

·      Rehabilitační masáže zkrátí dobu rekonvalescence a pomohou k obnovení funkčnosti pohybového aparátu.

·      Zejména starým zvířatům masáže napomohou ke zlepšení pohyblivosti a zvýšení rozsahu pohybu. Dopřejí znovu radost z pohybu a zvýší životní komfort.

Masážní přípravky pro chovatele i profesionály

Pro masáž bolestivých a ztuhlých kloubů zvolte masážní emulzi COPAFIT – schválený veterinární přípravek pro rehabilitační masáže a podporu regenerace po fyzické námaze. Prohloubí účinek provedené masáže, napomůže ke zlepšení pohyblivosti. Jemnou masáž můžete zvířeti poskytnout i sami v domácím prostředí. Nemusíte mít obavy, že bude srst mastná. Emulze je založena na rostlinných a éterických olejích a vstřebává se velmi rychle. Rozhrňte srst a jemně vmasírujte.

Řada zákazníku z řad chovatelů emulzi oceňuje při artróze kyčle nebo lokte, při degenerativních změnách na páteři nebo pro rehabilitaci po úrazech a chirurgických zákrocích. Účinný je také u koní např. při artróze spěnkového kloubu, při nálevkách.

Chladivá lecitinová emulze REGENCOOL je vhodná k regenerační masáži. Pomáhá k odplavení produktů metabolismu tkání po fyzické zátěži, což má za následek relaxační efekt pro svaly, šlachy a klouby.

Mezi účinnými složkami naleznete mátu peprnou, levanduli, citronelu, hřebíček, jalovec, lavandin, Litseu cubebu, tymián, rozmarýn, mateřídoušku, pepř a damašskou růži. Vzhledem k přítomnosti eugenolu omezujícímu bolest není vhodné používat před výkonem.

·      REGENCOOL využijete pro zvířata po závodech, intenzivní práci, po přepravě na delší vzdálenosti.

·      Pomůže i jako přípravek k ochlazení během parných letních dní. Tohoto efektu využijete ve vedrech pro psy, zejména huňatá plemena, jako je novofundlandský pes, bernský salašnický či leonberger. Emulzi u psů aplikujte na břicho a slabiny a po rozhrnutí srsti na krku. Chladivý účinek zajistí éterický olej z máty peprné, další složky podpoří odplavení produktů metabolismu ze tkání. Obsažená voda se po aplikaci odpařuje a tak napomáhá ochlazování.

·      Osvědčená aplikace při otocích končetin, po úrazu, při nálevkách u koní.

Prokrvující a prohřívací masážní olej FAUNA THERMOL je určen pro masáž v oblasti bolavých kloubů, šlach a svalů, slouží jako podpora pohybového aparátu.

Díky svému jedinečnému složení se tento přípravek osvědčil u bolestivých stavů svalového či kloubního původu. Může být nápomocný i při ošetřování šlach po úrazech.

Hlavními obsahovými složkami jsou prokrvující éterické oleje z rozmarýnu, černého pepře a chilli, které jsou schopny proniknout do hlubších vrstev tkání. Po jeho aplikaci se dostaví pocit tepla. Důsledkem lokálního prohřátí může být útlum, až vymizení bolesti. Zčervenání ošetřeného místa a pocit tepla jsou v tomto případě žádoucí.

Extrakt z třezalky při masáži páteře napomáhá při problémech s plotýnkami, je využíván např. při Dornově metodě.

FAUNA LECITOL-N je neutrální přípravek pro vytváření vlastních variant masážního přípravku – doplníte vlastní druh nebo směs esenciálních olejů, dle vlastních představ nebo terapeutických potřeb.
Éterické oleje přidáváme podle druhu, obvykle v koncentraci do 3 - 5 %. Přípravek je určen pro jakýkoli typ kůže, je dobře snášen i jedinci se sklonem k ekzémům.