Článek

Jak čistit psům uši? Mrkněte na naše video!

Psi
Uši
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Potíže s ušima umí psy a tím pádem i jejich páníčky pořádně potrápit. Některá psí plemena s převislýma ušima jsou díky anatomické stavbě boltce k těmto problémům vyloženě předurčena…

Návod na čištění uší u psa s Aromafaunou

·      Pro každodenní čištění uší vyzkoušejte novinku SENZI-AURIS - lecitinovou ušní vodu s měsíčkem, kopaivou a manukou. Nakapejte do ucha, promněte a následně otřete boltec s nečistotami kosmetickým tamponkem. Pro aplikaci dalších přípravků počkejte cca 15 min.

·      Pokud má pes sklony k zánětům ucha, použijte preventivně ušní olejové kapky FAUNA OTIS 2 x týdně. V případě akutních potíží 1-2 kapky do každého ucha každý den. Po nakapání jemně promněte.

·      Miluje váš pes koupání ve znečištěných venkovních vodách? Kapejte ušní olej FAUNA OTIS preventivně.

·      Potíže s kvasinkami v uších? V tom případě použijte ušní olejové kapky CANDIEAR. Obsahují zklidňující éterické oleje z mateřídoušky a lavandinu, které zároveň aktivně pracují na potlačení nežádoucích mikroorganismů.

·      Vyhýbejte se přehnané péči nevhodnými přípravky, pokud je ucho zdravé.

Proč se psům uši nečistí vatovou tyčinkou?

Zevní zvukovod u psů totiž není rovný, ale je ve svém průběhu zalomený. Nejen, že vytékající maz zatlačíte hluboko do zvukovodu, kde může způsobovat bolest, ale často se stává, že vatová špička v uchu uvízne.

Jak na pejskovi poznáte, že ho trápí uši?

Změněný maz je pozorovatelný při prohlídce ucha, můžete zaznamenat i nepříjemný zápach. Ucho je zarudlé a bolestivé na dotek. Pejsek potřásá hlavou, tře si postižené místo tlapkou, otírá si uši o zem, může být neklidný až agresivní.