Článek

Koňské trable: Otravné mouchy v uších a očích

Koně
Paraziti
Kateřina Glozová

Hmyzí sezóna je v plném proudu. Koně kromě nepříjemného savého hmyzu a roztočů obtěžují mouchy v okolí očí a uší. Jak na ně?

Teplé počasí probudilo k životu každého živého tvora. Louky plné květů, barev a vůní v sobě ukrývají útočiště pro parazity, stojaté vody jsou domovem pro komáry a mouchy. Mouchy jsou doma všude. Naše stáj se nachází v obložení rybníků, tak o životě s hmyzem víme své. Jak plyne čas, aktivují se různé druhy. Nejhorší jsou ty malé mušky, které vám udělají pupen na celý týden. A tyhle potvůrky rádi hodují v koňských uších.

Mouchy útočí

Pro koně je to velmi nepříjemné a bolestivé. Pokud si váš kůň nechce nechat sáhnout na uši, nejspíš to bude kvůli tomu. Abychom jim ulevili, jsou účinné masky. Většina z nich už chrání také oči, což je super.

Jak svému koni pomáhám proti otravnému hmyzu?

Mám super zkušenosti s FAUNA SPOT. NEkapu ho přímo do ucha. Aplikuji nejprve na ruku a následně olej roztírám po vnější í vnitřní straně ucha. Stejně ho používám i do slabin a spodek břicha.

Před vyjížďkou účinek podpořím INSI SPRAYem nebo FLYOFFem. Vůně jsou příjemné, chválí si je dokonce i lidé, kteří do stáje přijedou.