Článek

Nejčastější zdravotní problémy fretek

Drobní savci
Zdraví
Iva Šimonková

Ani fretkám se nevyhýbají různé zdravotní potíže - kdy lze pomoci přírodnními přípravky?

Řada fretek má potíže se zuby – tvoří se jim zubní kámen, trpí zánětem dásní nebo tkání v okolí zubu (periodontitis). Svým působením proti vzniku dentálních onemocnění pomáhá zubní olej FAUNA DENTOL. Použité éterické oleje z mateřídoušky, rozmarýnu a máty peprné v základu ze slunečnicového a olivového oleje jemně a důkladně ošetřují ústní dutinu.

I fretky trpí ušním svrabem – a stejně jako u koček či psů, i u fretek pomáhá ušní olej FAUNA OTIS obsahující éterické oleje z tymiánu nebo čajovníku, které jsou proti svrabu účinné.

Plísňová onemocnění kůže u domácích zvířat není dobré přehlížet – mohou být totiž přenosná i na člověka a jejich následná léčba bývá zdlouhavá a náročná. I fretka může takové onemocnění přenášet – jedním z takových původců je Microsporum canis. Při péči o postiženou kůži určitě využijete MYCOS BALZAM (pro fretku i pro sebe).

K čemu je fretce užitečný přípravek PAPENDO? Jedná se o dietetický přípravek obsahující éterické oleje s protiparazitárními účinky. Navíc ve střevě stimuluje tvorbu hlenu a trávících šťáv, čímž omezuje zachycení parazitů a škodlivých bakterií ve střevech, stimuluje trávení.

Fretky jsou zvířata často trpící hormonálními poruchami (hyperestrogenismus nebo poruchy funkce nadledvin, které se kromě zhoršování celkového zdravotního stavu projevují i ztrátou srsti v různém rozsahu. při těchto příznacích neváhejte navštívit veterináře!

Máte chřipku? Držte se dál od fretek!

Fretky jsou úžasná domácí zvířátka! Jsou hravá, legrační, mazlivá, někdy i trochu zákeřná. S nadšením s vámi sdílí oblečení, batohy, kabelky i postel. Ale pozor! S fretkami můžete sdílet i lidské nemoci! Snadno od vás chytí například rýmu nebo chřipku. Proto byste měli v případě virového onemocnění omezit kontakt s fretkou na nezbytné minimum (krmení, údržba ubikace).
To, že fretka není ve své kůži, poznáte lehce. Prvními příznaky jsou kýchání, výtok z nosu, skleslost, může se dostavit také průjem.
Potíž je, že to, co je pro vás banálním nachlazením, se u fretky může během pár dnů zvrhnout i v zápal plic. Proto neváhejte a zajděte k veterináři.
Pokud je fretka nemocná, aniž by byl někdo ze členů domácnosti nachlazený, může být na vině průvan, na který jsou fretky velmi citlivé. Proto zkontrolujte všechna místa, kam chodí odpočívat.

Náš tip!
V období chřipek přidávejte fretkám do napáječky IMUNOFAUNU pro posílení obranyschopnosti. Extrakt z eleuterokoku s obsahem éterických olejů ze saturejky a mateřídoušky podporuje dýchací systém a působí antimikrobiálně.

Použití: Přípravek se užívá ve formě kapek. Extrakt je vhodné nakapat do napáječky nebo misky s vodou. Podávejte 1 kapku (u větších jedinců 2 kapky) přípravku denně.