Článek

Pomoc pro při potížích se zuby a dásněmi – FAUNA DENTOL

Psi
Zuby a ústní dutina
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Hlavně u starších psů a koček jsou potíže se zuby a dásněmi poměrně časté. Přitom se může jednat o velmi bolestivé potíže. I přes bolestivost nemusejí zejména kočky přestávat žrát, proto by měla být prohlídka tlamy pravidelnou součástí péče.

Hlavně u starších psů a koček jsou potíže se zuby a dásněmi poměrně časté. Přitom se může jednat o velmi bolestivé potíže. I přes bolestivost nemusejí zejména kočky přestávat žrát, proto by měla být prohlídka tlamy pravidelnou součástí péče. Některá plemena jsou k potížím se zuby predisponována (malá a krátkolebá plemena psů, perská kočka, barmská, siamská, …).

Plak je hlavním substrátem pro rozvoj zánětu dásní (gingivitis). Pokud dojde k jeho mineralizaci, mluvíme o tzv. zubním kameni. Jeho vznik ovlivňuje pH v dutině ústní, takže i složení krmiva a také žvýkání. Vliv na vytváření zubního plaku a následně zubního kamene tak má i nevhodná strava. Pokud se zánět dásní dále rozvíjí a infekce postihuje další tkáně ukotvující zub v čelisti, dochází ke ztrátě zubu.

K příznakům onemocnění zubů a dásní patří zápach z tlamy, bolestivost, otok, potíže s příjmem žrádla, krvácení dásní …

Antibakteriální, protizánětlivé a adstringentní účinky éterických olejů využíváme i v našem zubním oleji určeném nejen pro psy, ale i pro kočky, králíky a koně. FAUNA DENTOL při pravidelném používání napomáhá nejen odbourávání zubního kamene, ale i omezení jeho vzniku. Při krvácivosti a zánětech dásní se při používání zubního oleje rychle projeví zlepšení. Přiměřené množství oleje, dle velikosti zvířete, nakapeme přímo do tlamy nebo na lžičku. Éterické oleje podporují přirozenou střevní mikroflóru i samotné trávení, případné polknutí není na závadu. Není narušována mikrobiální rovnováha v dutině ústní.

Obsažený éterický olej z šalvěje lékařské je při zánětech v dutině ústní velmi účinný, působí adstringentně, protizánětlivě a antibakteriálně. Účinek je podpořen silně antibakteriálně a protizánětlivě působícím hřebíčkem a tymiánem a imunitu podporujícím rozmarýnem.

Pokud se již zubní kámen vytvořil, nakapejte přípravek na vatovou tyčinku a kámen potírejte. Po pravidelném používání se kámen uvolní nebo jej lehce mechanicky odstraníte. FAUNA DENTOL použijte i pro zklidnění dásní po odstraňování zubního kamene u veterináře.

V případě vážnějších potíží se zuby je samozřejmě potřeba navštívit veterináře, přípravek však může podpořit hojení při následné rekonvalescenci, třeba společně s imunitu stimulujícím přípravkem IMUNOFAUNA na bázi extraktu eleuterokokového kořene.