Článek

Psi a esenciální oleje

Psi
Aromaterapie
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Pomocí aromaterapie můžete svým zvířecím miláčkům pomoci od řady neduhů, které se klasickými cestami řešit nedaří. Pomůže při potížích těla i zvířecí duše.

Aromaterapií rozumíme používání éterických neboli esenciálních olejů k udržování, podpoře a zlepšení fyzické a psychické pohody. Éterické oleje, tedy rostlinné silice, jsou produktem siličnatých rostlin, které je vytváří ke své vlastní ochraně. Můžeme je nalézt v listech, jehličí, květech, kořenech, semenech. Protože se jedná o silně koncentrované látky, používejte je vždy střídmě, vysoce zředěné a v nízkých dávkách.

Působí proti bakteriím, virům, plísním a kvasinkám, čehož využíváme při péči o citlivou pokožku trpící ekzémy, při hojení ran nebo ošetřování uší či zánětlivých análních váčků. Pro tyto účely se hodí tymián, hřebíček, čajovník, dobromysl, pelargonie nebo saturejka. Masti s těmito bylinkami zároveň působí protizánětlivě a podporují regeneraci tkání.

Éterické oleje také odpuzují nepříjemný hmyz a roztoče. Těmito schopnosti se pyšní citronová tráva, bazalka, tymián, máta, pelargonie, eukalyptus nebo kanuka. Usnadňují dýchání při potížích respiračního systému. Uvolňují průdušky, tlumí kašel a podporují odchod hlenu. Na dýchací cesty cílí éterické oleje z eukalyptu, borovice, bergamotu a mateřídoušky. Tymián a hřebíček zase podporují zažívaní, protože stimulují tvorbu trávicích šťáv.

Psi mají velice vyvinutý čich, proto se vyvarujte používání výrazných a silných olejů ve vysokých koncentracích. Nemají v oblibě dráždivé a hřejivé éterické oleje. Pokud používáte éterické oleje v běžných koncentracích, není se třeba obávat. Stačí pár kapek v místě, kde se zvíře zdržuje. Vždy je lepší, pokud má ale možnost prostor opustit a odejít do větrané místnosti.

Při použití v blízkosti zvířat pozorujte, jak na nové vůně reagují. I před samotnou aplikací nechte k přípravku přičuchnout, sledujte jejich chování. S aromaterapií je potřeba začínat postupně. Zdržují se psi v místnostech, kde éterický olej používáte, nebo se naopak snaží vyhledat jiné místo?

Obecně jsou pro zvířata vhodné éterické oleje z kadidlovníku, kopaivy, meduňky a meduňky indicum, bergamotu, heřmánku a vetiveru. Pro zajímavost - kočky nemají v lásce citrusy a levanduli, která je naopak výborná pro zklidnění koní a psů.

Zásadní je kvalita éterických olejů. Vyhněte se aplikaci syntetických náhražek, které postrádají terapeutický efekt a mohou naopak uškodit. Nápovědou vám může být podezřele nízká cena, vysoká cena bohužel vždy zárukou kvality není.

Jak aplikovat?

·       Vmasírování do kůže pro rehabilitační a fyzioterapeutické účely. Ředění v nosném oleji je doporučováno do 5 %,  dle druhu.

·       Difuzéry a aromalampy, esenciální olej lze i pouze nakapat na ubrousek nebo k tomu určený předmět a nechat odpařit.

·       Nakapat do pelíšku nebo na látkovou hračku – vyzkoušejte uklidňující směs FAUNA HAPPY!

·       Ředěné silice s repelentními účinky ve formě repelentních sprejů, spotů a tonik. Oblíbený je INSI SPRAY či FAUNA SPOT.

·       Výhody éterických olejů poskytnete svým mazlíčkům příjemnou formou i prostřednictvím koupele. Ideálně ve spojení s nepěnivými mycími oleji, které jsou velmi šetrné ke kožnímu filmu a lze s nimi snadno upravovat i výstavní psy s různými typy srsti. Přidejte 1 ml vámi zvoleného éterického oleje do 20 ml mycího oleje HY-NEUTRAL a vytvořte pro psa koupel dle jeho potřeb. Můžete ale využít již osvědčené receptury mycích olejů v podobě zklidňujícího meduňkového HY-DERMAL pro citlivou a ekzematickou kůži či blechy odpuzující HY-FLEA s neemovým olejem.

Povzbudí i uklidní

Pomocí aromaterapie také můžete zklidnit stresovaná zvířata v nepříjemných chvílích během bouřek, ohňostrojů, výstav a jiných akcí s velkým množství zvířat a lidí, při cestování na pro ně neznámá nová místa.

Pro zklidnění jsou skvělé esenciální oleje z levandule, bergamotu, meduňky, myrhy, heřmánku pravého i římského, kadidla, kozlíku.

Podpořit sebevědomí bojácných psů dokáže cedr, amyris, pepř i pelargonie. Hyperaktivní psy usměrníte díky mandarince a meduňce. Při separační úzkosti může psovi poskytnout podporu pomerančové listí „petitgrain“ a neroli – olej z pomerančových květů. Staré a apatické psy povzbudí prohřívající silice z rozmarýnu. Hluboké emocionální problémy je samozřejmě na místě řešit s odborníkem na chování a výcvik zvířat. Nápomocny v tomto procesu mohou být ale i éterické oleje z kadidlovníku neboli boswellie a vetiveru.

Pro tyto účely lze éterické oleje uvolňovat do ovzduší pomocí difuzéru nebo aromalampy, můžete je nakapat i do pelíšku nebo na oblíbenou hračku. Nebo kapku oleje kápněte do srsti na náprsence. Osvědčené éterické oleje a směsi si můžete již předem smíchat s nosným olejem, třeba mandlovým nebo z vlašských ořechů. Bohatě postačí koncentrace 1 %. V potřebných chvílích směs vmasírujte do méně osrstěných míst, např. na břichu.