Článek

Kožní problémy u psa: ekzémy

Psi
Srst a kůže
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Rozmanité kožní potíže, ekzémy a vyrážky nejsou „výsadou“ pouze nás, lidí. Bohužel umí potrápit i i naše domácí mazlíčky, včetně psů.

Kůže je největší orgán těla, proto se na zdraví kůže a kvalitě srsti projeví nejenom péče v podobě mytí a vyčesávání, ale i dostatečná či nedostatečná výživa a celkový zdravotní stav. Negativně se na ní podepisuje i dlouhodobý stres.

Dermatologických pacientů se v ordinacích vyskytuje opravdu nemalé množství. Přibývají onemocnění spojená s tím, že psi nežijí v přirozeném prostředí, nejsou krmeni přirozenou stravou a k péči o ně pořizujeme nešetrné kosmetické přípravky, jejichž dlouhodobé používání s sebou nese riziko poškození správného fungování kůže a rozvoje ekzémů. Atopická dermatitida a kožní projevy alergie na krmivo nejsou vzácností.

Pro zjištění správné diagnózy a nastavení léčby se samozřejmě obracejte na odborníky – veterinární lékaře. Sami můžete zdraví kůže a kvalitu srsti podpořit tím, že psovi dopřejete kvalitní vyváženou stravu a budete o něj pečovat pomocí šetrných přípravků. Vždyť příroda má v záloze spoustu přirozených, a přitom velmi účinných složek, které působí protizánětlivě, antimikrobiálně, repelentně i proti plísním a pomohou tlumit projevy kožních onemocnění. Při ošetření ekzematické kůže se osvědčily esenciální oleje z meduňky, levandule, heřmánku či kopaivy.

Atopická dermatitida a alergie na krmivo u psů

Tato dvě onemocnění mohou znepříjemnit život nejen psům, ale i jejich majitelům – léčba je komplikovaná a problémy se často vrací. V obou případech se jedná o nepřiměřenou reakci imunitního systému na alergeny, na které by zdravý organismus neměl reagovat. Obě onemocnění pojí velmi podobné kožní projevy - zčervenání a svědění kůže, ztráta srsti, tvorba šupin a krust, hyperpigmentace.

Atopická dermatitida je způsobena reakcí na látky přítomné v prostředí (pyly, roztoči, plísně, …), je známá genetická predispozice. Mezi plemena s častějším výskytem patří šarpej, west highland white teriér, mops, francouzský buldoček, boxer, dalmatin, labrador a další. Alergie na krmivo je vyvolána určitou složkou stravy. Časté jsou reakce na sójový protein, alergie na konkrétní druh masa, vejce atd. První symptomy atopické dermatitidy se objevují většinou ve věku 1 až 3 roky, u alergie na krmivo to takto striktně zjištěno nebylo. Nejčastěji se změny vyskytují na tlapkách, ve slabinách, na břichu, v podpaží, okolo tlamy, očí a v uších. U alergie na krmivo i v okolí řitního otvoru.

Intenzita kožních projevů může být různá. Někdy jsou tato onemocnění v pozadí neustálých zánětů uší nebo kvasinkových infekcí v meziprstí. Na ošetření meziprstí se výborně hodí hutná mast na tlapky HOOFINOL CARE. Pro ošetření uší se osvědčily ušní olejové kapky CANDIEAR.

Diagnóza i léčba je problematická. Jsou vyvinuty kožní i krevní testy, jejich vypovídající hodnota má však své limity. U alergie na krmivo lze problematickou složku vypátrat pomocí přechodu na speciální dietu založenou na známých proteinech a pak postupném opětovném zařazováním různých složek. Důležitá je v obou případech kvalitní strava. Ke zmírnění projevů může dojít při přechodu na BARF. Při výrazných projevech je potřeba pomoc léčiv omezujících svědění a přemrštěnou imunitní reakci.

Kvalitních kosmetické přípravky pro psy mohou potíže značně zmírnit

Zejména mýdla, sprchové gely a šampóny jsou pro péči o kůži dlouhodobě nevhodné. Smývají lipidový ochranný kožní film, který pokožku chrání. Bez něj je náchylnější k infekcím a ekzémům i citlivější k vnějšímu prostředí. V důsledku častého používání pak může dojít k rozvinutí kožních problémů. Srst a kůže jsou suché, pokožka svědivá, vznikají ekzémy, dermatitidy – tedy záněty kůže.

Skvělou alternativou šampónů proti svědění a zánětu jsou nepěnivé mycí oleje AROMAFAUNA – odmývají nečistoty, kožní film však neporušují.

Pro citlivou a ekzematickou kůži je určen mycí olej HY-DERMAL s esenciálním olejem z meduňky lékařské, která tlumí zánět a pomáhá proti svědění. Lze je výborně kombinovat s jemným FELL BALZAM ANTIPARAZIN, který lze aplikovat i bezoplachově, tedy bez následného mytí.

U psů se sklony k suché kůži a lupům se k ošetření hodí FELL BALZAM NEUTRAL s nízkým obsahem esenciálních olejů. Osvědčil se např. u vipetů.

V kvalitě srsti se odráží kvalita krmiva

Důležité je dodávat dostatek kvalitních bílkovin, ale i tuků s obsahem omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin, dostatek vitamínů a minerálů... Při ekzémech je doplnění krmiva o omega-3 nenasycené mastné kyseliny odborníky doporučováno. Kde se vyskytují nejvíce? V lososovém oleji, čerstvých rybách, KONOPNÉM a LNĚNÉM OLEJI LISOVANÉM ZA STUDENA.

Z vitamínu mají na stav srsti vliv zejména vitamín A a betakaroten, E a B. Z minerálů jsou zapojeny hlavně zinek (chia semínka, maso, kořenová zelenina), měď (špenát, řasa spirulina), selen (maso, ryby, vejce, košťálová zelenina).