Článek

Psí senioři - zpříjemněte jim stáří!

Psi
Aromaterapie
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Díky kvalitní péči o domácí mazlíčky a stále se rozšiřujícím možnostem veterinární medicíny se naši psí miláčci dožívají vyššího věku, než tomu bylo obvyklé dříve.

Péče o psího seniora s sebou přináší otázku, jak mu závěr života zlepšit a pomoci od neduhů, které jsou s věkem spojené.

Staří psi už přeci jenom nemají takovou radost z pohybu, zejména u větších plemen se rozvíjí artróza kloubů. Bolesti způsobené porušením kloubní chrupavky a rozvojem degenerativních změn psa bolestivě omezují. Nechce se jim chodit na procházky, obtížné je vstávání a chození do schodů, pozorujeme kulhání, ...

Ve vyšším věku zvířata mohou trpět nechutenstvím. Vzhledem ke sníženému příjmu krmiva je o to více potřeba dbát na jeho kvalitu. Zásadní je složení bílkovin, výborným doplněním jsou i omega-nenasycené mastné kyseliny ve formě lososového nebo KONOPNÉHO OLEJE LISOVANÉHO ZA STUDENA. Potíže s příjmem krmení jsou spojeny i s problémy se zuby, zánětem dásní a vypadáváním zubů.

Podpořte své psí parťáky s pomocí aromaterapie!

Některé esenciální oleje dokážou stimulovat činnost nervového systému, koncentrovat se, povzbudí zvíře v aktivitě. Takovým olejem je ROZMARÝN, BERGAMOT či CITRON. Nechte olej odpařovat v místnosti nebo jej můžete kápnout zvířeti do náprsenky nebo na oblíbenou hračku.

Pokud chcete naopak dosáhnout zklidnění, je skvělou volbou pro psy HEŘMÁNEK, KADIDLOVNÍK, KOPAIVA nebo MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ. Chuť k jídlu nastartuje ZÁZVOR, KURKUMA i MATEŘÍDOUŠKA, která zároveň skvěle působí na dýchací systém, stejně jako BOROVICE nebo RAVENSÁRA.

Esenciální oleje můžete aplikovat také formou masáže. Stačí si vytvořit 1% směs v neutrálním masážním základu, kterým může být FAUNA LECITOL N nebo třeba MANDLOVÝ OLEJ či OLEJ Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ. Jemně vmasírujte do oblasti kyčlí, zad, lokte,...

Esenciální oleje dokážou tlumit bolest, působí protizánětlivě a umí omezit otoky. Toho využíváme při bolestech pohybového aparátu a zatuhlých kloubech, které zvíře limitují v pohybové aktivitě. Při těchto potížích je skvělá KOPAIVA, která je zvířaty velmi dobře tolerována díky jemnému aromatu. Působí silně protizánětlivě a při chronických potížích je vhodné ji podávat i vnitřně v dávkování cca ½ až 1 kapka 2× denně na 20 kg hmotnosti zvířete, podávejte přímo do tlamy nebo do krmení. V případě potřeby lze ředit ideálně v KONOPNÉM nebo PUPALKOVÉM OLEJI lisovaném za studena.

Bolesti kloubů a zad u starých psů

Pro masáž bolestivých a ztuhlých kloubů zvolte masážní emulzi COPAFIT – schválený veterinární přípravek pro rehabilitační masáže a podporu regenerace po fyzické námaze. Prohloubí účinek provedené masáže, napomůže ke zlepšení pohyblivosti a rozsahu pohybu. Jemnou masáž můžete zvířeti poskytnout i sami v domácím prostředí. Nemusíte mít obavy, že bude srst mastná. Emulze je založena na rostlinných a éterických olejích a vstřebává se velmi rychle. Rozhrňte srst a jemně vmasírujte. Řada zákazníku z řad chovatelů emulzi oceňuje při artróze kyčle nebo lokte, při degenerativních změnách na páteři nebo pro rehabilitaci po úrazech a chirurgických zákrocích.

Ideálním doplňkem je také použití bylinných doplňků stravy. Tím pravým pro bolestivé klouby je bylina nazývaná HARPAGOFYT - ďáblův dráp nebo čertův spár. Jeho hlavní účinná složka HARPAGOSID hraje důležitou roli v inhibici biosyntézy látek, které se podílí na degenerativním průběhu revmatických onemocnění. Vyšlo mnoho studií, které popsaly analgetické a protizánětlivé účinky a působení při artróze. Je nepostradatelným doplňkem pro koně, psy i kočky s degenerativním onemocněním kloubů, vaziva a vazivových úponů, při bolestivých stavech nebo jako poúrazová a pooperační péče zejména pro koně. Doporučená denní dávka pro psa o hmotnosti 15-20 kg je 0,5 g denně.

Zklidnění psa v nejtěžších chvílích

Aromaterapie ale pomáhá i v těch nejtěžších chvílích, když už se se svým milovaným psem musíme rozloučit navždy. Esenciální oleje přispívají k celkovému zklidnění zvířete – ale i majitele samotného. Pomohou odejít zvířátku v klidu, zmírní jeho bolest, tlumí křeče…

Za ten nejúčinnější je považován éterický olej z DAMAŠSKÉ RŮŽE ve formě získávané parní destilací. Tento olej je ale velmi drahý, pokud se jedná u tuto nejvyšší kvalitu, a ne formu absoulue získávanou chemickou extrakcí. Další účinnou možností je KADIDLOVNÍK, VETIVER, ŘÍMSKÝ HEŘMÁNEK, KOPAIVA, LEVANDULE, MYRHA.

Další přípravky pro zvířecí seniory:

Péče o zuby – zubní olej FAUNA DENTOL

Při potížích s ušima – ušní olej FAUNA OTIS

Podpora imunity - eleuterokokový extrakt s mateřídouškou a saturejkou IMUNOFAUNA

Citlivá a ekzematická kůže - mycí olej HY-DERMAL a FELL BALZAM ANTIPARAZIN

Slzení - heřmánkový roztok pro péči o oční okolí OCUSENZOL

Zánětlivé paranální váčky – hojivý balzám MULTIF BALZAM