Článek

Štěňátko pod vánočním stromečkem?

Psi
Zdraví
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Naučte své nové štěňátko, aby si zvyklo na nezbytnou péči a prevenci...

Mít doma štěňátko je velká zodpovědnost. Aby bylo spokojené, musí být zdravé. Je důležité navyknout jej na denní rutinu a zvykat ho na péči o uši a zuby, na koupání, prohlížení tlapek… Bude ideální, pokud se pro něj tyto úkony stanou běžné a bude je zvládat bez stresu. O to jednodušší pak bude péče při výskytu zdravotních potíží.

Zásadní pro psy je dentální hygiena

Dutinou ústní prochází spousta mikroorganismů - bakterií, virů, parazitů i plísní. Určité bakterie umí vytvářet zubní plak, díky kterému jsou chráněny proti vnějším vlivům, a dobře lpí na povrchu zubu. Po čištění zubů začne plak vznikat prakticky ihned. Je hlavním substrátem pro rozvoj zánětu dásní, latinsky gingivitis. Dásně jsou nateklé a bolestivé. Pokud zánět přejde do hlubších tkání, může dojít až ke ztrátě zubu. Při lehčích potížích pes stále dobře žere a na problém nás upozorní až podrobnější prohlídka jeho chrupu. Dle statistik se s tímto problémem potká až 80 % psů starších 3 let. Pokud dojde k mineralizaci plaku, mluvíme o tzv. zubním kameni.

Co je důležité pro zdraví psích zubů?

  • Vyvážená strava s dostatkem bílkovin, vitamínů a minerálů.
  • Diskutována je struktura krmiva, poskytnutí materiálu ke žvýkání, třeba v podobě různých žvýkacích tyčinek.
  • Antibakteriální, protizánětlivé a adstringentní účinky rostlinných silic využívá zubní olej FAUNA DENTOL. Při pravidelném používání napomáhá nejen odbourávání zubního kamene, ale i omezení jeho vzniku. Obsažená šalvěj je při zánětech v dutině ústní velmi účinná, působí adstringentně, protizánětlivě a antibakteriálně.

Doporučováno je čistit zuby alespoň 2x týdně. Samozřejmostí by měly být i pravidelné prohlídky u veterinárního lékaře, aby byly případné změny zachyceny již v počátku.

Štěňátko na přípravek postupně zvykejte. Stačí kapka na prst a potřete zoubky. Postupně objem můžete zvýšit a začít jemně čistit psím kartáčkem.

Psí potíže s ušima

Některá psí plemena s převislýma ušima jsou díky anatomické stavbě boltce k těmto problémům vyloženě předurčena – je jasné, že kokršpanělovi ucho nevětrá úplně nejlépe. V takovém případě je potřeba uším věnovat náležitou pozornost a preventivní péči.

Bakteriální či kvasinkové infekce se často rozvíjejí díky jinému prvotnímu problému v uchu – tím může být zánět na základě alergie na krmivo, atopické dermatitidy či např. demodikózy. Proto je nutné s veterinářem pátrat právě po příčině onemocnění.

Při pravidelné péči o uši svých psích mazlíčků využijete i esenciální oleje z různých bylin. Jsou známé svým výrazným protizánětlivým účinkem, jejich složky působí antibakteriálně i proti kvasinkám. Ucho umí zklidnit a jsou tak ideální pro denní ošetření uší se sklonem k zánětům. Osvědčený je ušní olejové kapky FAUNA OTIS s protizánětlivou šalvějí, antimikrobiálním tymiánem a jalovcem. Přípravek je vhodné aplikovat i před koupelí, koupáním ve venkovních vodách i po ní. Pro očištění ucha od nečistot a mazu se osvědčil měsíčkový roztok SENZI-AURIS se zklidňující kopaivou a manukou.

Nevhodné pro péči o uši jsou vatové tyčinky. Jejich použitím může dojít k poranění nebo maz zatlačíme hlouběji do zvukovodu. Zevní zvukovod totiž není rovný, ale je ve svém průběhu zalomený.

Začněte s péčí o štěně se startovací sadou PUPPY PRO a přírodními přípravky plnými esenciálních olejů.

Co v sadě najdete?

Lecitinová ušní voda SENZI‐AURIS: Přípravek pro pravidelné čištění uší. Základ tvoří extrakt z měsíčku lékařského spolu s citrusovým extraktem doplněným o účinný éterické oleje z manuky.

Zubní olej FAUNA DENTOL: Schválený veterinární přípravek pro prevenci a odstranění zubního kamene. Využívá antimikrobiálních účinků rozmarýnu a tymiánu a adstringentní efekt šalvěje. Jemně a důkladně ošetřuje ústní dutinu.

Mycí olej HY‐FLEA: Jemný nepěnivý mycí olej s vůní litsey cubeby a tymiánu určený pro srst a pokožku s parazity (blechami). Ideální alternativa šampónů pro psy.

Mycí olej HY‐PUPPY: Šetrný mycí olej určený k mytí srsti mláďat s uklidňujícím citronovým esenciálním olejem.

Sprej URINSTOP: Sprej zabraňující okusování a značkování.

Likvidátor pachu TOMCAT TOMMY: Likvidátor nepříjemných pachů zvířat v domácnosti.

DESINF: Dezinfekční lihový přípravek pro domácnost s příjemnou vůní tymiánu. Splňuje požadavky také pro hygienickou dezinfekci rukou.

Čisticí přípravek LEMON SANITOL: Pro úklid v domácnosti, na pracovištích a veřejných prostorech i při chovu zvířat. Účinně odstraní i odolné nečistoty, přitom domácnost provoní po citronech.